Ipak poskupljenje hljeba?

Bez autora
Jan 20 2011

Crnogorski pekari sastaće se danas u Privrednoj komori sa predstavnicima te institucije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi zajedno razmotrili razloge za poskupljenje hljeba u Crnoj Gori. Iz pekarskog sektora, već drugi put u posljednjih pola godine, najavljuju se više cijene, uz navode da su na gubitku zbog skupljih inputa za proizvodnju te osnovne životne namirnice. Zbog rasta cijena pšenice, brašna i energenata na berzi hljeb je već poskupio u nekim od državama regiona. Crnogorski pekari posljednji put su poskupili hljeb na 60 centi u januaru 2008. godine. Prema pekarskoj računici, proizvodnja vekne hljeba košta 0,68 centi, a u tu cijenu je uračunat rabat od oko 30 odsto. Realna cijena je 50 centi, što znači da 18 uzimaju trgovci. Pekari taj manjak žele da nadoknade poskupljenjem, ali da istovremeno zadrže trgovce.

Ipak poskupljenje hljeba?Crnogorski pekari sastaće se danas u Privrednoj komori sa predstavnicima te institucije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi zajedno razmotrili razloge za poskupljenje hljeba u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

Iz pekarskog sektora, već drugi put u posljednjih pola godine, najavljuju se više cijene, uz navode da su na gubitku zbog skupljih inputa za proizvodnju te osnovne životne namirnice.

Zbog rasta cijena pšenice, brašna i energenata na berzi hljeb je već poskupio u nekim od državama regiona. Crnogorski pekari posljednji put su poskupili hljeb na 60 centi u januaru 2008. godine.

Prema pekarskoj računici, proizvodnja vekne hljeba košta 0,68 centi, a u tu cijenu je uračunat rabat od oko 30 odsto. Realna cijena je 50 centi, što znači da 18 uzimaju trgovci. Pekari taj manjak žele da nadoknade poskupljenjem, ali da istovremeno zadrže trgovce.

Smanjenje rabata bio bi način da cijena hljeba u Crnoj Gori ostane na sadašnjem nivou. Iz resornog ministarstva i u avgustu prošle godine preporučivan je dogovor pekara i trgovaca, uz ocjenu da nema razloga za poskupljenje te osnovne životne namirnice.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević je nedavno rekao da nema razloga za poskupljenje hljeba jer Crna Gora ima rezerve brašna kupljene po staroj cijeni, ali i rezerve koje se odnose na trgovački rabat.

Prije dva dana bjelopoljske pekare poskupijele su hljeb sa 50 na 60 centi, odnosno izjednačili su cijenu sa onom koja važi u većini ostalih crnogorskih gradova. Skuplja su i pojedina peciva, a privatni pekari rast cijene pravdaju poskupljenjem goriva, struje i brašna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik